Sutrat ja Mantrat, osa 1.

Lyhyt ja yksinkertainen määritelmä Sutrille on että ne ovat vähän kuin aforismejä jotka sisältävät syvällisen filosofisen tai käytännöllisen opetuksen. Esimerkkinä Patanjalin joogasutrat joista löytyy kommentaareja lukuisina kirjoina. Omassa kirjahyllyssäni aiemmin mainittu Janne Kontalan Yoga Sutra, Hiljaisen mielen tie. 

Mantran samankaltainen määritelmä on että ne ovat toistettavia äänteitä, joilla on meditatiivinen vaikutus. Mantroja voi käyttää itselleen luontevimmilla tavoilla. Omani on kirtana, jossa mantroja toistetaan laulamalla. Erityisesti ryhmässä laulaen tunnetila on voimakkaan intensiivinen.

En jää pohtimaan Patanjalin olemusta, enkä mantrojen perimää sen kummemmin. Tuon tähän mantroja jotka eri aikoina ja erilaisissa tunnetiloissa itselleni resonoi. Ehkä joku toinenkin voi tuntea näiden antaman kannattelun oman harjoituksensa tueksi. Kannattaa kokeilla 🙂

Patanjalin Joogasutra 2:16:

Heyam dukham anagatam” 

”Tuleva kärsimys on vältettävä” – Janne Kontalan kommentaari. 

Tästä myös kommentaari Jannen kirjassa alkaa: ”Tässä esitetään Joogan olemus pähkinänkuoressa”

Minulle tämä antaa ajatuksen koko elämän kulusta kiteytettynä: mennyttä ei voi muuttaa, tämän hetken tapahtumia voi säädellä omalla käyttäytymisellään ja tulevaisuuteesi voit vaikuttaa hyvinkin vahvasti ottamalla opiksesi kokemastasi.

Lähes jokaisen ensimmäisenä joogan aloittaessaan kuulema mantra on todennäköisimmin 

”OM”. 

Myös minun. Mantra on alkuperäiseltä kirjoitusasultaan kolmikirjaiminen AUM, sisältäen vielä neljännen kuulumattoman osan viimeisenä. Voit lukea jokaisen kirjainosan tarkoituksen esim. Janne Kontalan kirjasta ”Joogan Sydän”. Opettajakurssilla harjoittelimme Anneli Rautiaisen kanssa Om mantran värähtelyä syvällä kurkussa ja rintaontelossa. Siinä onkin lämmittävän tärisevä  resonointi kun siihen oikein paneutuu.

Ensimmäinen joogaopettajani ja opettajani edelleen, Heli Sarparanta on kaikkien näiden vuosien aikana antanut mantroja jotka ovat kuljettaneet minua harjoitukseni läpi eri vaiheissa. Hänen ohjauksessaan olen aloittanut astangaharjoituksen kanssa. Meditointia opettaessaan opettaja luovuttaa oppilaalle oman henkilökohtaisaen mantran. Tämä jää aina opettajan ja oppilaan väliseksi. Säilytän sen sydämessäni.

Astanganharjoituksen alkuun kuuluvat Astangamantra ja loppuun Mangalamantra joiden lausunnan ja selitykset löydät mm.tältä sivustolta https://astangajooga.fi/mantrat-astangajoogassa/ Ne ovat kulkeneet mukanani tähän päivään asti vaikka fyysinen harjoitus on muuttanut muotoaan. Ne tuovat lausuttuna mieleeni koko joogassa kulkemani ajanjakson.

Sahanavavatu – Shanti Mantra, opiskelun mantra

Tämä tuli minulle aloitettuani joogaopettajaopiskelun. Jotenkin kepeä ja innostava mantra. Monesti oman aamuharjoituksen alku.

”saha nāv avatu/ saha nau bhunaktu/ saha vīryan- karavāvahai/ tejasvināv adhītam astu/ mā vidvisāvahai/ om śāntih śantih śāntih

”Olkoon suojeltuja yhdessä/ Olkaamme ravittuja yhdessä/ Työskennelkäämme innolla/ Olkoon opiskelumme valaisevaa/ Eikä välillämme olko vihaa/ Olkoon mukanamme rauha rauha rauha”

Kun olo on apea, laulamalla toistettu onnellisuuden mantrani on:

”svasty astu viśvasya khalaḥ prasīdatāṁ

dhyāyantu bhūtāni śivaṁ mitho dhiyā

manaś ca bhadraṁ bhajatād adhokṣaje

āveśyatāṁ no matir apy ahaitukī”

Vapaa suomennos:

”Olkoon onnea kaikkialla maailmankaikkeudessa

ja kaikki kateelliset ihmiset rauhoittukoon.

Rauhoittukoon kaikki elävät olennot

Harjoittamalla bhaktijoogaa, 

ottamalla vastaan antaumuksellisen palvelun, he ajattelevat toistensa hyvinvointia.

Sitoutukaamme siis kaikki korkeimman trasendenssiin, Krishnan ajatteluun kaikessa.”

Tästä löytyy kaunis musiikkiversio brittiläisen muusikon Jahnavi Harrisonin esittämänä nimellä ”Hari Om- May all be blessed”

Patanjalin Joogasutra 2:16:

Heyam dukham anagatam” 

”Tuleva kärsimys on vältettävä” – Janne Kontalan kommentaari. 

Tästä myös kommentaari Jannen kirjassa alkaa: ”Tässä esitetään Joogan olemus pähkinänkuoressa”

Minulle tämä antaa ajatuksen koko elämän kulusta kiteytettynä: mennyttä ei muuttaa, tämän hetken tapahtumia voi säädellä omalla käyttäytymisellään ja tulevaisuuteesi voit vaikuttaa hyvinkin vahvasti ottamalla opiksesi kokemastasi.

Sutrien ja mantrojen virta jatkuu. Niiden kanssa joogaharjoitus on niin paljon syvempi.