Joogakirjahyllyni, osa 1.

Rakastan kirjoja. Rakastan niiden olemassaoloa. Rakastan sitä että voin avata niitä uudestaan ja uudestaan eri kohdissa elämää ja harjoitustani. Joogan matka meissä on pitkä ja muuttuva taival. Kirja on kuin saari jonne voi aina uudestaan nousta maihin ja syväluodata vielä kerran jonkin tutkimattoman kohdan. Jos vielä omaa lyhyehkön muistin, kuten minulla, on kirja siihenkin korvaamaton esine palauttamaan asiat takaisin pään kovalevylle.

Astangajoogalla aloittaessani kirjahyllyyni ilmestyivät 

Petri Räisäsen ”Astanga” ja muutaman vuoden perässä ”Nādī śodhana”

Ensimmäiset alkutekstit kuvaavat parhaiten kirjan ajatusta joogasta sisäisen harjoituksen kautta, opetusketjun kunnioittamista ja harjoittamisen vahvaa voimaa.

Astanga: ”Oppilas, jatkuvalla joogaharjoituksella ja gurunsa siunauksella, voi ennen kuolevaisen kuorensa jättämistä jonakin päivänä oivaltaa oman jumalaisen itsensä joka on korkeinta rauhaa ja ikuisesti autuas” -Yoga Mala, Sri K. Patabhi Jois

Nādī śodhana: ”Kirja on omistettu kaikille joogan opettajille ja oppilaille, jotka tuntevat joogan sisäisen valon lähteen ja kumartavat gurujensa jaloille perinteistä joogan tietä kulkien” – Petri Räisänen

Kirjat ovat selkeitä oppaita kuvineen ja teksteineen. Sanskriitin- ja suomenkieliset asanoiden nimet, hengitysten, katseen ja lihaslukkojen käytön. Asanoiden vaikutuksen ulkoisesti ja sisäisesti Pattabhi Joisin perinteen mukaan.

Janne Kontala  Joogan Sydän – Kohti sisäistä harjoitusta

Tämä kirja on minulle opus johon palaan, jos en ihan päivittäin, niin ainakin viikoittain. Jannen laaja tietämys ja poikamainen huumori tekee vaateliaastakin tekstistä niin arkielämään soljuvaa, että se tuntuu jopa luonnolliselta. 

Minulla on ollut ilo ja kunnia olla hänen oppilaanaan joogaopettajakoulutukseni aikana ja hänen kirtan iltansa ovat kerrassaan sydämellisiä.

Joogan Sydän yhdistää joogaharjoituksen fyysisen ja henkisen puolen. Harjoitusta tehdessä on koko kehoa ja mieltä terapisoiva metodi ajatella asanoiden sisäistä ulottuvuutta, kuten kirjassa sanotaan. Tämä kirja tekee minulle joogaharjoituksesta jotenkin henkisemmän. Jos joskus innostun liialliseen fyysiseen ponnisteluun, otan Joogan Sydämen ja palautan itseni pehmeyden äärelle. Kirja sisältää myös kuvalliset ohjeet variaatioineen. Ensimmäinen luku alkaa kehoittavasti Bhāgavata Purānan, 11.9.11 tekstillä:

”Täydellistettyään jooga- asanat ja hallittuaan hengityksensä joogin tulisi vakauttaa mielensä harjoittamalla kiintymättömyyttä ja harjoittelemalla säännöllisesti. Siten joogin tulisi keskittää mielensä joogan harjoittamisen ainoaan päämäärään.

Janne Kontalan Yoga Sutra- Hiljaisen mielen tie

Syventäviä elämänviisauksia. Kirja vie keskittymään ihmiselämän suurimpien kysymysten äärelle. Tähän kirjaan palaan aina uudestaan kun olen oppinut jotain lisää ja valmis ymmärtämään jotain enemmän. Janne mainitsee senkin että vaikka alkuperäinen teos on suunnattu erakkojoogeille, joka meistä harva tänä päivänä on, hän on kirjoittanut kommentaarin avatakseen Yoga Sutran maailmaa niille jotka eivät asu luolassa vaan elävät nykypäivän normaali arkea. Sutrat on kirjoitettu suomen kielellä. 

Johdatukseksi Yoga Sutran ajatusmaailmaan: ”Hallitsematon mieli on ihmisen pahin vihollinen mutta hallittu mieli hänen paras ystävävänsä”

Lisää kirjoista kirjahyllyssäni tulossa…